Ivan Mertens, de oprichter van Vlaanderen Vlagt, moet stoppen wegens gezondheidsproblemen. Rijd je graag met de fiets en kijk je graag naar wielerwedstrijden dan ken je deze beweging zeker. Op elke fietswedstrijd of veldrit stonden ze er met vlaggen van de Vlaamse Leeuw of zelfs wielertruitjes en stickers.

Nu stopt Ivan ermee en hij vindt geen opvolger. Alle andere leden hebben al een oudere leeftijd bereikt en hebben moeite met de organisatie van de evenementen. Ivan begon ermee op 65 jarige leeftijd. Na een lange periode te werken in het buitenland, waar hij vele trotse Vlamingen leerde kennen die er niet voor durven uitkomen, kwam hij op het idee om dit te veranderen.

Dat het Vlaams Belang en extreemrechtse groepen deze vlaggen ook gebruiken om te pleiten voor Vlaamse onafhankelijkheid stoort hem niet. De financiering van zijn beweging is ook een groot vraagteken. Volgens Mertens kwam het meeste geld uit de verkoop van zijn vlaggen en bijdragen van actievoerders en sponsors. Wie zijn die sponsors dan? Deze vraag blijft onbeantwoord.

Ook is er bij vele wielerliefhebbers ergernis over het gebruik van de vlaggen op evenementen. Ze zorgen voor verschillende problemen. Zo krijgt veldritrijder Ben Berden bijvoorbeeld een vlaggenstok in zijn gezicht in 2003 en krijgt Leif Hoste een Vlaamse vlag tussen de spaken van zijn wiel. Vele mensen beledigen de leden van de organisatie en willen hen niet zien op wielerwedstrijden.

Intussen heeft de beweging veranderingen doorgevoerd zoals het gebruik van hoge vlaggen op langere stokken, zo wordt het zicht van de renners niet belemmerd. De eerste jaren van de beweging waren hard maar na enkele jaren begonnen mensen de aanwezigheid van de Vlaamse vlaggen op fietsevenementen te aanvaarden.

Mertens had graag zijn missie voortgezet maar door de gezondheidsproblemen is dat onmogelijk. Nu moeten de Vlamingen zelf de fakkel overnemen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *