Vlaanderen vlagt stopt ermee en voor vele mensen is dit goed nieuws. Actrice Marijke Pinoy had er al commentaar over: “Alleen het beeld al van mensen die tijdens één of andere wielerwedstrijd met een Vlaamse vlag staan te wapperen maakt me mottig”. Wel, nu hoeft ze zich daar geen zorgen meer over te maken. Ivan Mertens, de oprichter van Vlaanderen Vlagt, stopt ermee dus er zullen waarschijnlijk minder Vlaamse vlaggen gezwaaid worden op fietsevenementen.

Vele fietsers kennen de organisatie door hun vaste aanwezigheid op wielerwedstrijden, veldritten,… Waar je een professionele fietser zag, zag je de Vlaamse Leeuw vlaggen. Ze verkochten verder ook stickers en wielertruitjes om geld op te halen. Niet iedereen is altijd voorstander geweest van deze organisatie, vooral door de overlast die de vlaggen veroorzaken voor de renners en voor de commentatoren. Mensen hadden bijna zin om een fietsnavigatie zoals een GPS te kopen zodat ze konden ontsnappen aan de vlaggen.

De organisatie is nu doorverkocht aan de 78-jarige Lode van Dessel, oud-burgemeester van Nijlen en oud-lid van de Volksunie waar hij optrok met Wim Jorissen, voorstander van het Zuid-Afrikaanse Apartheidsregime.

Lode Van Dessel zet zich ook in voor het Vlaams en Neutraal Ziekenfonds, de herdenking van de Vlaamse jeugdleider Ernest Van der Hallen en is de organisator van de jaarlijkse Historische Ruilbeurs van de Vlaamse Beweging in Nijlen.

 

Met de opbrengst van deze ruilbeurs steunt Lode Van Dessel elk jaar een “Vlaams goed werk”, dit jaar ging de opbrengst naar de Vlaamse Drumband Kempenland, die je op elke Vlaamse betoging vindt.

Voorgaande jaren schonk Van Dessel al geld aan het Bormshuis in Antwerpen, het Voorpost-boetefonds, de Ijzerwake en het Studiecentrum Joris van Severen.

 

Lode Van Dessel heeft met de Vlaamse Kring Kempenland de commerciële afdeling van Vlaanderen Vlagt gekocht en heeft de naam van de organisatie veranderd naar Vlaanderen kleurt. Deze organisatie is van plan om 40000 vlaggen van de Vlaamse Leeuw te verdelen. Eigenaardig genoeg hebben die vlaggen enkel een gele en zwarte kleur.

Posted in GPS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *